Havalar soğuduğunda, aklımıza gelen sıcak içeceklerden bir tanesi de saleptir. 8. yüzyıldan itibaren Anadolu'da tüketildiği için geleneksel bir Türk içeceği demek yanlış olmaz. Salep tozu orkide bitkisinin toprak altında kalan yumrularından elde edilir. Bu yumrular ezilerek un haline getirilir ve değeri oldukça yüksek olan salep tozu elde edilir. Salep tozu içecek yapımının yanı sıra dondurma yapımında da kullanılmaktadır. Salep tozu kendi ağırlığının çok üzerinde su çekme özelliğine sahiptir. Market veya kafelerde hazır satılan ve genellikle bizim tükettiğimiz saleplere nişasta veya şeker ilave edilmiştir. Bu nedenle şeker hastaları dikkatli tüketmelidir.


Salep mi? Sütlü kahve mi?


Hazır içecek halinde satılan saleplerin 1 fincanı da ortalama 200 -250 kalori içerir. Genellikle zayıflama diyeti yapan kişiler ara öğünlerde süt ile yapılmış kahve yerine salep tüketmenin çok farkı olmadığını düşünür ve ara öğün olarak salep tüketir. Salep süt ile yapılmış kahveye göre 2-3 kat daha fazla kalori içerir. Diyetisyeninize danışmadan tüketmeyiniz. Sağlık sorunu yaşamayan ve zayıflama diyeti yapmayanlar haftada 1-2 kez salep içebilirler. Salep tozu ile evde yapılmış şekersiz bir salep ara öğün olarak kullanılabilir. (Belki Hansa Hanım bize evde salep yapmayı tarif edebilir.)


Öksürüğe birebir


Salep damak zevkimize hitap etmenin yanında faydalı da bir içecektir. Hepimiz hasta olduğumuzda veya öksürdüğümüzde bir salep tüketelim diyoruz. Salebin içerisinde bulunan müsilaj veya yapışkan özellik gösteren maddelerin boğazı ve göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi geldiği biliniyor. Soğuk algınlığı, grip ve bronşit tedavisinde kullanılmaktadır.


Zihni güçlendirir


Salebin sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Ağırlığını çok üzerinde su çekmesi sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir. Hazımsızlık, mide yanması ve gaz problemlerinde rahatlatıcıdır. Bağırsaklarda su çekip hacim oluşturması nedeni ile çocuklarda ishali önlediği bilinmektedir. Ayrıca İştah açıcı ve zihni güçlendiricidir özelliği bulunmaktadır.


Emziren annelere boza


Darı, mısır veya pirinçten üretilen beyaz kremsi görüntüsü olan, tatlı-ekşi tatları bir arada bulunduran bir içecektir. Osmanlı döneminde tüketimi oldukça yaygındır. Mayalanarak yapılan bir içecek olduğu için laktik asit bakterileri içerir ve probiyotik özellik gösterir. Bu özelliği sayesinde sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri vardır. Kabızlığı önler, hazmı kolaylaştırır. İyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. A, C, E vitaminlerinden, B grubu vitaminlerden, fosfor ve sodyumdan zengindir. Yüksek oranda kaliteli bitkisel protein içerir. Bu özellikleri ile vücut direncinin artmasında, hastalıklara karşı korunmada faydalıdır. Kalp hastalıklarında olumlu etki gösterir. Emziren anneler sütün artması için kullanabilirler.

Şeker ve diyaliz hastaları dikkat!


Bu kadar faydası olan, iyi kalite protein içeren bir besinin elbette kalorisiz olması beklenemez. 200ml'si yani 1 su bardağı boza 580 kalori içerir. Kilo problemi olan kişiler mümkün olduğu kadar uzak durmalıdır. Karbonhidrat miktarı yüksek olduğundan şeker hastalarının, fosfor oranının yüksek olmasından dolayı böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi gereken bir içecektir. Salep ve boza birçok hazır gıdaya göre sağlık faydaları olan içeceklerdir. Özellikle gelişme çağındaki gençler, sağlıklı kişiler, emziren anneler haftada 1-2 kez içecek tercihlerini bu besinlerden yana kullanabilirler.





Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×